Rozsnyay - történeti áttekintés
Hiányzó lapok a Rozsnyay Mátyás emlékversenyek történetéből Nyomtatás E-mail

Eros_Istvan_IB16 év története - Erős István professzor cikke a Gyógyszerészetben.

A Rozsnyay versenyeknek különös, más tudományos rendezvényekhez nem hasonlítható atmoszférájuk van. Egyszerre érződik a fiatalság mindent elsöprő lendülete és a hályogot operáló kovács merészsége. Tapasztalatlanok, de igényesek, hisznek abban, hogy valami pótolhatatlanul fontos jelenséget kutattak, olyan feladatot végeztek el, amit csakis és kizárólag huszonéves korban lehet elvégezni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: Gyógyszerészet

 
Dr. Horváth Dénes - 1913-2010 Nyomtatás E-mail

Horvath_Denes2010. december 17.-én Sopronban elhunyt Dr.Horváth Dénes a Magyar Gyógyszerészeti Társaság  volt alelnöke, a soproni asszisztensképzés és Patikamúzeum alapítója, a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyek egyik újra élesztője, a Fiatal Gyógyszerészek Klubjának fővédnöke.

Temetése 2010. december 27-én 11 órakor lesz a soproni evangélikus templomban (Sopron, Templom utca).
 
Az elmúlt 20 év győztesei a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen Nyomtatás E-mail

rozsnyay_plakett

 

1990 és 2010 között a a Rozsnyay Mátyás Emlékverseny plakettjének boldog tulajdonosai

 
Rozsnyay Mátyás életrajza Nyomtatás E-mail
rozsnyay_matyasAz 1500-as évekre visszanyúló családfával rendelkező Rozsnyay Mátyás 1833-ban született Szabadszálláson, középiskoláit a kecskeméti református kollégiumban végezte, tanulmányai után a bécsújhelyi katonai akadémia hallgatója. Az 1848-as szabadságharc kitörése miatt otthagyta a katonai akadémiát, hazatért és a gyógyszerészi pályát választotta élethivatásnak. Egyetemi tanulmányait Pesten kezdte el, majd Bécsben folytatta és fejezte be. Többfelé volt segéd, így Szegeden és Kecskeméten, ahol id. Katona Zsigmond, aki nemcsak gyógyszerész volt, hanem szőlősgazda és gyümölcskertész, nagy hatással volt Rozsnyayra. Később a szabadszállási gyógyszertárban, majd 1861-től a Tolna megyei Zombán dolgozott. Rozsnyay széles látókörére vall, hogy Zombán fényképészeti műterme is volt. Itt kezdte a kininnel kapcsolatos tudományos tevékenységét.
Bővebben...
 


© 2020 MGYT IB
FVTECHBLOG0808
© 2007 MGYT Adatvédelem | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség eseten nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!